Сторінка медичної сестри

 Харчування  

Меню 4-х тижневе осінній період

 

 

ЗАКОНОДАВСТВО щодо організації харчування

Верховна Рада України

Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти

Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА від 24 березня 2021 р. № 305
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ від 25.09.2020 № 2205
Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти

МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ від 03.12.2020 № 2532
Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти

 

Шановні батьки!
У воєнний час підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб. Особливо вразливі до них діти і дорослі, які мають прогалини у графіку щеплень або не імунізовані взагалі.
Щороку щеплення рятують 2–3 мільйони дитячих життів у всьому світі. Нещеплені ж діти ризикують інфікуватися, тяжко хворіти від наслідків захворювань. Тож важливо дотримуватися національного Календаря профілактичних щеплень, особливо під час війни, адже медична система зараз долає нові виклики, і важливо не перевантажувати її додатково.
Тому радимо подбати про себе і своїх дітей та захиститися від інфекційних хвороб. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати вакцини від таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.
Наш заклад піклується про здоров’я учнів. Вакцинація — це швидко та безпечно — на відміну від інфекційних хвороб, які можуть серйозно нашкодити дітям та дорослим. Щоб захистити своїх дітей і себе, зробіть щеплення. Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком, надолужте його якнайшвидше, щоб не наражати її на ризик захворювання й ускладнень.
Щоб перевірити, які щеплення має отримати школяр, щоб не ризикувати заразитися в дитячому колективі, скористайтеся календарем щеплень.
Шановні батьки, більшість дітей у нашому закладі отримали щеплення від інфекційних захворювань за графіком. Захистіть своїх дітей від смертельних інфекцій, як це вже зробили інші батьки — зробіть щеплення.

Більше інформації: Відео


 

Правові аспекти імунізації

Вакцинація в Україні проводиться у відповідності до чинних законів України та наказів Міністерства охорони здоров’я України, проте, проблема відмови населення від вакцинації на сьогодні все ж існує.

Відповідно до статті 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» громадяни України зобов’язані піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян; у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення.

Згідно зі статтею 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» профілактичні щеплення з метою запобігання захворювання на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець і кір в Україні є обов’язковими. Групи населення та категорії працівників, які підлягають профілактичним щепленням в т.ч. обов’язковим, а також порядок і терміни їх проведення визначається Міністерством охорони здоров’я України.

Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» говорить про те, що прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом, видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з Календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями. Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з Календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

У відповідь на спалах кору в Україні протягом 2017-2019 років Міністерством охорони здоров’я України було прийнято ряд наказів, спрямованих на попередження розповсюдження вакцинкерованих інфекцій.

Так, 04 липня 2019 року на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської обласної державної адміністрації (протокол № 16) було прийнято рішення про затвердження  календарного плану заходів щодо реалізації посиленої імунізації населення проти кору. На виконання п. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 було розроблено спільний наказ з Департаментом освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про освіту» – кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

Право особи на освіту може реалізовуватись шляхом її здобуття на різних рівнях освіти, у різних формах і різних видах, у тому числі шляхом здобуття дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та освіти дорослих.

Запорукою припинення епідемічного процесу розповсюдження вакцинкерованих інфекцій, попередження спалахів небезпечних хвороб з високим рівнем летальності та інвалідності є відсторонення нещеплених дітей з організованих колективів. У такому випадку права дитини на освіту буде забезпечено альтернативними формами навчання, які виключать контакти з незахищеними від інфекцій особами. Право ж на очну освіту пов’язується з обов’язковим проходженням профілактичних щеплень, які гарантують безпеку як самій дитині, так і оточуючим її особам. Повноцінний соціально-психологічний розвиток дитини гарантується тільки за умови її здоров’я.

Питання допуску невакцинованих дітей в організовані дитячі колективи розглядалися й у судовому порядку. Так, 17 квітня 2019 року Верховний Суд України підтримав вимогу адміністрації дитячого закладу щодо відвідування організованих колективів тільки щепленими особами, оскільки, в даному випадку важливість суспільних інтересів переважає індивідуальні.

Протягом 2017-2019 років на території Черкаської області та України реєструвалась захворюваність на кір, яка за рівнем набула масштабів епідемії. Враховуючи епідеміологію вищезазначеної інфекції – швидкість поширення, повітряно-крапельний шлях передачі, високу сприйнятливість до вірусу, агресивність збудника та тяжкий перебіг захворювання з летальними випадками, Міністерство охорони здоров’я запровадило посилену імунізацію проти кору, що передбачає вакцинацію нещеплених осіб від 0 до 18 років.

Для проведення посиленої імунізації проти кору використовується комбінована вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи. Вакцини пройшли реєстрацію в Україні, мають всі дозвільні документи; вони безпечні й високоефективні. Інформацію про вакцини можна отримати цілодобово в Державному реєстрі лікарських засобів, на сайтах Міністерства охорони здоров’я України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ДУ «Державний експертний центр МОЗ України», Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА, у сімейних лікарів і лікарів-педіатрів, які проводять щеплення. На вимогу батьків дозвільні документи на кожну з вакцин можна отримати в електронному або паперовому вигляді за місцем проведення щеплень. Згідно Наказу Міністерства охорони здоров’я  від 11.10.2019 № 2070 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень» тільки лікар разом з пацієнтом (у даному випадку – з батьками, опікунами або особами, що їх замінюють) встановлює переваги й ризики вакцинації при індивідуальному розгляді та підходах.

Вакцини, закуплені за кошти Державного бюджету, надходять в область і ЛПЗ, зберігаються з дотриманням  вимог «холодового ланцюга». Щеплення в ЛПЗ області проводяться на безоплатній основі. Якщо батьків, опікунів або осіб, які їх замінюють не влаштовує та чи інша вакцина, яка надійшла з Державного бюджету, вони можуть придбати вакцини за власні кошти за попереднім замовленням через аптечну мережу або приватні щеплювальні кабінети.

Відповідно до статті 5 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», охорона здоров’я – загальний обов’язок суспільства та держави. Державні, громадські або інші органи, підприємства, установи, організації, посадові особи та громадяни зобов’язані забезпечити пріоритетність охорони здоров’я у власній діяльності, не завдавати шкоди здоров’ю населення та окремих осіб.

Україна – демократична держава, яка пропагує європейські цінності, отже, висновки Європейського Суду з прав людини наступні:

  • право особи на відмову від лікування закінчується там, де починаються інтереси держави в питаннях забезпечення безпеки здоров’я всього населення;
  • людина має право розпорядитися своїм особистим життям, відмовившись від лікування або профілактики, якими б абсурдними були його мотиви;
  • але держава має право нав’язати громадянину свою волю, подолавши його відмову, якщо виникають ситуації, пов’язані з необхідністю усунення загрози заподіяння шкоди здоров’ю населенню країни;
  • встановлені законом санкції спрямовані виключно на забезпечення безпеки як осіб, які відмовилися від вакцинації, так і осіб, які можуть опинитися з ними в контакті. Примусу до вакцинації закон не містить. Тобто нікого примусово вакцинувати не можна, але можна обмежити в реалізації деяких прав.

Вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб, з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, є виправданою. Принцип важливості суспільних інтересів над особистими – запорука здоров’я суспільства.

 Прес-служба УОЗ ОДА


 

Імунізація

Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, а деякі — навіть до смерті. Інфекційні хвороби, від яких (або від тяжких ускладнень яких) можна захиститися за допомогою імунізації, передаються від інфікованої особи до здорової, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

До інфекцій, яким можна запобігти щепленнями, належать: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит A, папіломавірусна інфекція та інші.

Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби.

Вакцинація має на меті захистити організм від інфекції, запобігти важкому перебігу та появі ускладнень від неї.

Дитина, яка не отримала щеплення проти тих чи інших інфекцій, наражається на великий ризик захворіти, особливо якщо таких дітей стає з року в рік більше.

Застосування вакцин знижує вірогідність поширення відповідних інфекцій у сотні разів. На сьогоднішній день альтернатив вакцинації з метою профілактики захворювання на відповідні інфекції немає.

Ризик поширення захворювань серед дітей, які не отримали щеплення, значно вищий, ніж у захищених шляхом вакцинації.


Ротавірусна інфекція та її профілактика

 Ротавірусна інфекція — інфекційна хвороба вірусного походження, яка супроводжується тяжкою діареєю. Є найчастішою причиною тяжкої діареї у немовлят і маленьких дітей, що нерідко є смертельною.

Майже кожна дитина у світі до досягнення п'яти років заражається ротавірусом принаймні один раз. Дорослі рідко страждають на цю інфекцію. Існує п'ять видів цього вірусу, які називають A, B, C, D та E. Найпоширенішим є ротавірус A — він є причиною понад 90 % випадків заражень людини. Кожен рік ротавірус спричинює мільйони випадків діареї в країнах, що розвиваються, майже 2 млн. з яких приводять до госпіталізації  і приблизно 453 тисячі призводять до смерті дітей віком менше п'яти років. Це близько 40 % усіх госпіталізацій, пов'язаних з діареєю у дітей у віці до п'яти років у всьому світі.

Ротавірус передається через контакт із забрудненими руками, через вживання зараженої ротавірусом їжі чи води, рідше при чханні або кашлі, а також через поверхні, де вірус здатен зберігатися. Найчастіше зараження відбувається взимку та навесні. Вірус легко поширюється серед дитячих колективів (дитячий садок, школа), а іноді й серед дорослих. Основними симптомами ротавірусної інфекції є  блювання, водяниста діарея і підвищення температури тіла до 38˚С. Після зараження дитини вірусом, інкубаційний період до появи симптомів триває близько двох днів. Симптоми часто починаються з блювання, потім змінюється на рясну діарею протягом чотирьох-восьми днів. Зневоднення є найбільш частою причиною смерті при ротавірусній інфекції. Найбільш тяжкі прояви зазвичай виникають у дітей від шести місяців до двох років, літніх людей, і тих, у кого є порушення імунної системи.

Оскільки поліпшення санітарних умов не знижує захворюваність на ротавірусну інфекцію, а рівень госпіталізації залишається високим,основним запобіжним заходом є вакцинація. На світовому ринку дві ротавірусні вакцини проти ротавірусної інфекції вважаються безпечними та ефективними для дітей: Rotarix від GlaxoSmithKline і RotaTeq від Merck & Co. Обидві вони приймаються орально.

Щеплення від ротавірусу надійно захистить дитину від ротавірусної інфекції. Вакцина містить живий ослаблений ротавірус, який не може викликати захворювання у дитини, але викликає в організмі вироблення антитіл проти ротавірусної інфекції та забезпечує надійний захист. Вакцина складається з двох доз. Перша доза вводиться у віці від 1,5 до 3 місяців, друга – від 3 місяців до 4 місяців. Вироблений в результаті вакцинації імунітет до ротавірусу зберігається протягом 3-4 років. В Україні, згідно Календаря профілактичних щеплень, вакцинація проти ротавірусної інфекції відноситься до рекомендованих.

 


   ЧАС ОБИРАТИ ЗДОРОВ'Я

Шановні батьки ! Памятайте про календар профілактичних щеплень і задля збереження здоров’я дітей не пропускайте жодне з них!

Особливо важливими є профілактичні щеплення від поліомієліту, адже ця небезпечна хвороба у 2021 році повернулася до України.

Що таке поліомієліт?

Це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. У близько 0,5% випадків поліовірус переміщується з кишківника і вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

Як передається поліомієліт?

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду.

Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Якими є симптоми поліомієліту?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

  • У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.
  • У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).
  • Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Які ускладнення може зумовити поліомієліт?

Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Тому вкрай важливо пам’ятати про захист від поліомієліту!

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у комунальних закладах безоплатно відповідно до Календаря щеплень за таким розкладом:

  • у 2 місяці — 1 доза;
  • у 4 місяці — 2 доза;
  • у 6 місяців — 3 доза;
  • у 18 місяців — 4 доза;
  • у 6 років — 5 доза;
  • у 14 років — 6 доза.

Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Що робити, якщо дитина пропустила чи не робила щеплення взагалі?

Неодмінно надолужити! Якщо графік порушено, вакцинуватися можна проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Головне — стежити за дотриманням інтервалів введення доз, щоб досягти максимальної ефективності. Оновлений графік щеплень можна скласти із сімейним лікарем.

Пам’ятайте!

Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя. Жоден наказ МОЗ чи міжнародний протокол не вимагає спеціальних аналізів чи додаткових обстежень.

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.

Профілактика захворювань

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Основним способом поширення інфекції був безпосередній або опосередкований контакт із хворим (через руки, носові хустинки, одяг, постільну білизну тощо).

Виділення вірусу відбувається через слиз носоглотки або з кишківника з фекаліями і розпочинається вже в інкубаційний період, який триває в середньому 5-12 днів (можливі коливання від 2 до 35 днів). Після появи перших симптомів захворювання вірус продовжує виділятися з фекаліями.

Перші симптоми захворювання проявляються підвищеною температурою, втомою, головним болем, нудотою, ригідністю м’язів шиї та болем у кінцівках. Розрізняють дві форми поліомієліту: непаралітична та паралітична.

Непаралітична форма перебігає у вигляді так званої «малої хвороби» (абортивна форма), яка проявляється короткочасною лихоманкою, катаральними (кашель, нежить, біль у горлі) та диспептичними явищами (нудота, блювота, рідкі випорожнення). Усі клінічні прояви зникають зазвичай протягом кількох днів. Іноді за нею настає тимчасове поліпшення стану хворого зі зниженням температури, або хвороба одразу переходить у другу фазу — «велику хворобу», коли головний біль більш виражений і супроводжується болем у спині, кінцівках, підвищеною стомлюваністю м’язів. За відсутності паралічів хворий видужує.

У період до початку проведення вакцинації паралітичний поліомієліт був чи не однією з найзагрозливіших хвороб, оскільки вражав тисячі та десятки тисяч людей, головним чином дітей до 5 років, з яких близько 10% помирали, а 40% ставали інвалідами.

Збудником захворювання є поліовірус, який за сприятливих умов може зберігатися в зовнішньому середовищі до 3—4 місяців, добре переносить заморожування, висушу¬вання, не втрачає життєздатності у фекаліях, стічних водах, залишається на овочах і в молоці. Поліовірус гине під час кип’ятіння, під впливом ультрафіолетового опромінення та дезінфекційних засобів.

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації. Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

  • вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 3, 4 і 5 місяців, перші 2 щеплення – з використанням інактивованої вакцини проти поліомієліту(ІПВ);
  • ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ). Окрім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:
  • додержуватись правил особистої гігієни (миття рук);
  • свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Увага, шановні батьки!
Міністерством охорони здоров’я України у відповідь на спалах поліомієліту в Україні та з метою припинення циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів з 19 жовтня розпочалась кампанія додаткової імунізації проти поліомієліту, яка включає проведення 3-х раундів додаткової вакцинації. Два тури – дітям віком від 2 місяців до 6 років (5 років, 11 місяців, 29 днів). Третій – розширений тур, із залученням дітей віком від 2 місяців до 10 років (9 років, 11 місяців, 29 днів).

Усі діти, які не отримали раніше жодного щеплення проти поліомієліту, отримують перше щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ або у складі комбінованих вакцин) та в подальшому не менше ніж через 2 (два) тижні розпочинають щеплення живою, оральною вакциною (ОПВ) в рамках додаткової турової імунізації.

Пам’ятайте! Поліомієліт – підступна і дуже небезпечна хвороба.

Тільки щеплення дітей поліомієлітною “живою” вакциною – надійний засіб захисту.

Слід зробити все можливе, щоб наші діти були всі своєчасно імунізовані проти даного небезпечного захворювання і ніколи не хворіли.


 https://drive.google.com/file/d/1o5fDY9pOjur6jaaoDAOywM09uJgU-o56/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1s19UjICwUOXyxUwPhRM5DKp9d5GiW-dz/view?usp=sharing

 

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі